Header, Travel with Me

Atena, capitala cu iz de portocali.

Atena m-a fascinat din primul moment.

Mai exact, inca din aeroport, cand un domn dragut, angajat in aeroport, a venit sa ne explice din proprie initiativa incotro sa mergem catre trenul spre Atena, sa ne recomande locuri de vizitat pe parcursul vacantei si sa ne zambeasca frumos. Mai rar vezi asa ceva.

Trecand la partea turistica, Atena este un oras cosmopolit cu influente din diverse culturi, in unele momente nu esti convins daca te afli in Grecia ci ai dubii daca sa alegi intre Italia sau usor spre Turcia. Cu toate astea, aerul mediteranean specific grecilor ramane in continuare prezent.

Cel mai mult mi-a placut mirosul intens de portocali. Tot orasul este invaluit in portocali. La fiecare cateva strazi simti mirosul lor intens. Recunosc ca acest fapt mi-a dat simtul olfactiv peste cap, iar din aceasta vacanta, portocalele nu le voi mai asocia doar cu mirosul Craciunului ci si cu mirosul Greciei.

Portokalopita este unul dintre cele mai faimose deserturi ale grecilor. Un mix de ciocolata cu sirop de portocale si inghetata. E adevarat ca l-am gasit foarte greu si in unele cazuri nici grecii nu stiau de el, dar a meritat efortul cautarii. Recomandarea am primit-o de la o amica grecoaica autentica, asa ca sigur stia ea ce vorbeste. Recomandarea mea merge catre “Nancy’s home sweet”, unde gasesti tot felul de dulciuri originale. Cafeneaua este situata in cartieri Psirri, intr-o zona ce arata ca un mic centru vechi din Bucuresti. Atentie: locul este totusi foarte inghesuit.

Un alt loc pe care il recomand este “ A for Athens”, un sky bar situat chiar in piata Monastiraki, pe cladirea hotelului cu acelasi nume. De sus, imaginea orasului si a Acropolelor este una spectaculoasa.

Acropole reprezinta calatoria in timp spre vremea zeitei Atena, in cinstea careia s-a ridicat intreg vestigiul. Cele mai importante monumente de pe Acropola sunt templele Partenon si Erehteon, iar pe mine in mod deosebit m-a fascinat Odeonul lui Herodes Atticus prin rigurozitatea constructiei. Este cea mai cunoscuta acropola din lume, iar  panorama orasului Atena se vede din orice unghi.

Fiecare strada din acest oras este o adevarata sarbatoare. Zona centrala, adica Monastiraki, Plaka si Syntagma, reprezinta un obiectiv in sine prin prisma cladirilor, bisericilor, magazinelor,strazilor, tavernelor dar mai ales a vibeului degajat.

Daca e loc de o extra zi pentru o plimbare pe insula Aegina, la 1:15 min distanta de Atena, pentru o bere sau un frappe pe malul marii, nu ratati ocazia.

In rest, imaginile vorbesc de la sine.

Ps: Vacanta asta e despre multe fuste rosii.

 

                                                                   


Hasta la vacanta viitoare. Vine, vine!

Cheers,

Sorina calatoare!

Comentarii